Veien til din første bolig

For mange virker det overveldende å skulle kjøpe sin første bolig. Det skjønner vi godt, for det å kjøpe bolig er gjerne de største og kanskje mest nervepirrende investeringene vi gjør i livet. Hvordan går man frem, hva skal til og hva må du passe på? Vi har samlet noen vanlige spørsmål

Hvor begynner jeg?
Få god oversikt over økonomien din og kartlegg alle inntekter og utgifter. Deretter er det lurt å ta en prat med banken. Det er helt uforpliktende, og sammen med en rådgiver får du kartlagt hvilke muligheter du har, hvordan de ulike lånene fungerer, og hva du eventuelt kan låne.

Hvor mye kan jeg låne?
Som hovedregel må du har 15% egenkapital av summen du ønsker å låne, som vil si at banken kan låne deg de resterende 85%. Om du ikke har egenkapital finnes det likevel muligheter. F.eks kan noen i nær familie stille som kausjonist eller medlåntaker, noe som er veldig vanlig blant unge førstegangskjøpere. Alle banker har også muligheten til å gjøre et unntak og gi fullt lån. Dette er det bare å spørre om og sjekke mulighetene.

Hvordan får jeg finansieringsbevis?
Finansieringsbevis er rett og slett et bevis på at banken vil gi deg lån, altså noe du får når du og banken har blitt enige om en låneavtale. Finansieringsbevis må du ha for å kunne gå inn i en budrunde, så når det er på plass er nok ikke din nye bolig langt unna. 

Et finansieringsbevis er som regel gyldig i 3 måneder, og må deretter fornyes gjennom banken. Selve boliglånet trer i kraft etter at du har vunnet budrunden og betalt selger.

Og du, det er ofte nyttig å gå på visninger og melde interesse selv om du ikke har finansieringsbevis enda. Da får du følge med på budrunden og få en idé om hvordan det fungerer før du skal sitte i en selv.

Hva er kriteriene for et godt kjøp?
Svaret på dette avhenger i stor grad av personlige preferanser, men generelt bør du å se på boliger som ikke har akutte omfattende renoverings- og vedlikeholdsbehov. Du bør også huske på at du en dag antagelig vil selge den samme boligen, så sett deg inn i det lokale boligmarkedet og hør med megler om hvordan pris og salgsstatistikken har utviklet seg i området. Det kan også vært lurt å ha med seg noen på visning, gjerne noen med litt erfaring som kan stille de spørsmålene du selv ikke tenker på.

Ellers bør du tenke nøye over hva som er viktig og hva du kan leve uten. Er beliggenhet viktigere enn eget soverom? Ønsker du deg balkong, men er avhengig av å bo sentralt? Som førstegangskjøper må du nok være villig til å inngå kompromisser, så finn ut hva som er viktigst for deg og stol på magefølelsen. Ofte snakker den til deg når du går inn i en bolig du faktisk kan leve i.