Bolig med skråtak? Slik utnytter du plassen

Boliger med skråtak, typisk sett loftsleiligheter med gamle takbjelker i massivt treverk, har unektelig en helt egen sjarm. Her er 5 gode tips for hvordan du utnytter kvadratmeterne som ikke får lov til å være med i prospektet. 

Lave, grunne og brede møbler

Den lavere delen av rommet under skråtak kan være utfordrende å bruke effektivt, men det finnes flere smarte løsninger. Lavere møbler som senger, sofaer og skrivebord skaper en koselig og intim atmosfære samtidig som det frigjør verdifull plass i høyere deler av rommet. Lave, men brede hyller, skap og salongbord som passer langs veggen, gir både mer oppbevaringsplass og gir en følelse av at møblene er skreddersydde.

Skap en koselig lesekrok

En lesekrok er en flott måte å bruke et hjørne med skråtak på. Plasser en komfortabel stol, en liten sofa eller kanskje en madrass under taket, og komplementer med noen hyller for bøker og magasiner. Bruk myke tekstiler som puter og tepper for å gjøre kroken ekstra innbydende. God belysning er også viktig, så vurder en gulvlampe eller en veggmontert leselampe.

Bruk lys og farger effektivt

Lyse farger på vegger og tak gir en følelse av romslighet og kan gjøre at rommet føles mindre trangt. Naturlig lys er også en stor fordel, så gardiner og persienner bør være enkle og lette for å slippe inn mest mulig lys. Strategisk plasserte speil kan også reflektere lys og gi en illusjon av større rom.

Multifunksjonelle møbler

Multifunksjonelle møbler er ideelle i boliger med skråtak. Senger med oppbevaring under, uttrekkbare sofaer og sammenleggbare bord kan spare plass og gi rommet flere funksjoner. Dette er spesielt nyttig i mindre rom, hvor hver kvadratmeter teller.

Bruk høyden – og takbjelkene

Selv om taket er skrått, kan det være høyde å utnytte. Installér hyller og skap høyt opp på veggen for å bruke vertikal plass til oppbevaring. En stige eller en liten trapp kan gjøre det enkelt å nå ting som oppbevares høyt oppe. Takbjelkene er perfekte til å henge opp en hengestol, hengende potteplanter og fritthengende hylleløsninger.