Nytt kjøkken på budsjett

Vil du friske opp kjøkkenet til salg, eller kanskje du ønsker en oppussing uten at lommeboken er helt enig? Her er fire gode tips til enkle grep med stort resultat.

Det sies at kjøkkenet er boligens hjerte. Her lages de store og små måltidene, travle familiemorgener avvikles, hverdagslivet leves og ofte ender det opp som boligens festlokale. Heldigvis trenger du hverken å være handy eller ha høyt budsjett for både å modernisere og vedlikeholde kjøkkenet.

Maling og fronter

Vi begynner med det åpenbare: Å male veggene er en rask vei til følelsen av nytt rom, men du kan også male frontene på skapene, om det så er for å dekke over slitasje eller for å endre fargepaletten i rommet. Om du ønsker et plettfritt resultat, kan du også levere frontene til sprøytelakkering, eller rett og slett kjøpe nye fronter og montere de på de gamle skapstammene. Og du, du kan også skiftene håndtakene.

Fått maling på tann? Det finnes egen maling for fliser som gir vannsikker overflate mot sprut og søl. Føler du deg ekstra kreativ kan du jo male flisene i forskjellige farger, eller prøve deg på et eget mønster.

Slip frem ny benkeplate

Om du har benkeplate av tre kan du regelrett pusse frem en splitter ny benkeplate – både for å fornye uttrykket og slipe bort brukslitasje. Bruk en eksentersliper og slip over benkeplaten. Når du er ferdig oljer du treverket i ønsket fargedybde. Voila!

Planter

Gjør rommet livligere med planter! På kjøkkenet er det naturlig å ha friske urter, det er både koselig og praktisk når du lager mat, men det er også fint å spe på med grønne inneplanter. I tillegg til at det gjør rommet varmere og mer organisk, er det bra for inneklima. Er det trangt om plassen på gulv og benker er et tips å kjøpe hengeplanter du kan plassere i hyller og oppå kjøkkenskap.

Lys og lamper

Det er ikke alt for mange år siden taklampens hovedfunksjon var å lyse opp rommet, og bare det. Den funksjonen er åpenbart fortsatt viktig, men lampen i seg selv er også et møbel, og en viktig bidragsyter til rommets stil og dekor.

Det samme gjelder for andre lyskilder. Spe på med spennende lys og andre smålamper for å gi rommet flere lyspunkt. Om du ønsker bedre eller flere lyspunkt over kjøkkenbenken, kan det løses effektivt og billig med batteridrevne lysplanker.