Hva boligeiere i Norge bør vite om radon
Du vet sikkert at du ikke bør ha et for høyt nivå av radon i boligen din, men hvorfor er det sånn og hva er et for høyt nivå? Og ikke minst – hva er egentlig Radon?
Som boligeier er det viktig å forstå hva radon er, hvordan den påvirker innemiljøet, og hvilke tiltak som kan redusere risikoen den utgjør. I denne artikkelen går vi gjennom det du trenger å vite.
Hva er radon og hvorfor måler vi den
Radon er en usynlig og luktfri gass som finnes i de aller fleste boliger. Selv om den ikke er synlig, kan radon utgjøre en helsefare hvis nivåene i boligen er for høye over tid.
Radon er en naturlig gass som dannes når uran i berggrunnen brytes ned. I Norge, med vår geologi, finnes radon ofte i områder med granitt og andre bergarter som avgir mye stråling. Radon kan trenge inn i boliger gjennom sprekker i grunnmuren, rørgjennomføringer eller andre åpninger mot grunnen.
Helsemyndighetene anbefaler måling av radon, spesielt i boliger som ligger i utsatte områder. Langvarig eksponering for høye nivåer av radon kan øke risikoen for lungekreft, derfor er det viktig å kjenne til om radonnivået i hjemmet ditt ligger innenfor grensen som anses som trygg.
Først skritt mot et sunt innemiljø
Som boligeier har du et ansvar for å sikre et sunt og trygt innemiljø for deg og dine. Radon er en utfordring som mange boligeiere kan overse, men med enkle grep kan du redusere risikoen betydelig. Begynn med å måle radon i din bolig – det er første skritt mot å skape et hjem som både er sikkert og komfortabelt.
Hvordan måler du radon i boligen din?
Radon måles best i vinterhalvåret når boligen er mest lufttett. Målingen bør gjøres over minst to måneder for å gi et nøyaktig bilde av situasjonen. Dette kan gjøres ved hjelp av radonmålere som plasseres i oppholdsrom, som soverom og stue, på grunnplan eller i kjelleren. Hvis målingene viser verdier over 100 Bq/m³, som er grenseverdien anbefalt av Statens strålevern, bør tiltak vurderes. Ved nivåer over 200 Bq/m³, er det pålagt å redusere radonnivåene i utleieboliger og offentlige bygg.
Tiltak for å redusere radon
Hvis radonnivåene i boligen din er for høye, finnes det flere tiltak du kan iverksette. En vanlig løsning er å tette sprekker i grunnmuren og andre inngangspunkter. Et annet effektivt tiltak er å installere radonsug eller radonbrønner som aktivt fjerner gassen før den når inneluften.
God ventilasjon kan også hjelpe med å redusere radonnivåene. Oppgraderinger som balansert ventilasjonssystem eller lufting av kjeller kan være spesielt effektive i boliger med forhøyede radonverdier. For nybygg er det krav om radonsikring allerede ved oppføring. På denne måten er du sikret et lavere radonnivå fra starten av.